HULLÁMLEMEZ TETÕSZIGETELÉSEK
 
 

                .
 
 A VÍZSZIGETELÉS JAVASOLT RÉTEGRENDJE:
 
 

.. .                I              II                  III
           8  galvanizált acéllemez galvanizált acéllemez galvanizált acéllemez galvanizált acéllemez
           7  esetleg kavicsterítés esetleg kavicsterítés esetleg kavicsterítés esetleg kavicsterítés
           6 borítás borítás borítás borítás
           5  második lemezréteg                -                -  Novamineral Pe/Gr 5
           4  elsõ lemezréteg Novamineral Pe/Gr 5 
vagy Novabond 4
Novagum 18/P Gr 5 NOVATER 3 mm
           3 hõszigetelõ lap hõszigetelõ lap hõszigetelõ lap hõszigetelõ lap
           2 párazáró réteg NOVALL-I 3 vagy. NOVAGLASS 3 mm  NOVALL-I 3 vagy NOVAGLASS 3 mm NOVALL-I 3 vagy NOVAGLASS 3 mm 
           1  tartószerkezet tartószerkezet tartószerkezet tartószerkezet
 

RÉSZLETES ISMERTETÉS
 
 
. JELLEMZÕK            BEÉPÍTÉS MÓDJA
Tartószerkezet: Fém hullámlemez mechanikusan a tartószerkezethez rögzítve. 

Lejtés: > 2% tócsaképzõdés megakadályozására 

A szigetelõlemez fektetése elõtt, vagy annak során biztosítandó feltételeket lásd a következõ c. fejezetekben: 
 
 - Általános beépítési utasítások  
 - Elõkészítõ munkák  
 - Mûszaki megoldások       
Alapozó bitumenmáz: Csak megfelelõ minõségû termék alkalmazható. Alkalmazás egyedi elbírálás alapján. Felhordása kenõkefével, vagy szórópisztollyal, min. 250 g/ m2 mennyiségben.
Párazáró réteg:  Tökéletesen vízhatlan, 0,07 mm alufóliával erõsített szigetelõ lemez használata javasolt. Normál minõségû szigetelõlemezek csak alacsony nedvességtartalmú környezetben használhatók.  Az aljzatra részlegesen hegesztve a peremek mentén, a függõleges szakaszokon a hõszigetelõ réteg felett 10 cm magasságig teljes felületen hegesztve. Az átfedéseket  lángszóróval kell hegeszteni, a hosszanti élek mentén 8 cm és a lemezvégeken 12 cm szélességben.
Hõszigetelõ lapok:  A jellemzõk és a méretek a hõszigetelt térben megkivánt viszonyoknak megfelelõen választandók meg. Nem éghetõ hõszigetelõ anyag használata célszerû. Eltekintve azoktól a megoldásoktól, amelyeknél a vízszigetelést leterhelõ kavicsréteg rögzíti, a hõszigetelõ lapokat mechanikusan (szegezéssel vagy csavarozással, de mindenképpen nagy átmérõjû alátétekkel) kell az aljzathoz rögzíteni, még akkor is, ha a szigetelõlemez rögzítése forró fúvatott bitumennel történik. A rögzítések száma az igényeknek megfelelõen 3-6 db/m2. Szélnek különösen kitett felületeken, pl. íves tetõkön a rögzítések szükséges száma nem lehet kevesebb 4 db/m2-nél. Kétrétegû hõszigetelés esetén az alsó lapokat csak középen kell rögzíteni, míg a második réteg rögzítése az egyrétegû hõszigeteléshez hasonló módon történik. Függõleges felületeken a lapokat forró fúvatott bitumennel és szegezéssel kell rögzíteni.
Szigetelõlemez/ek/:  Károsodás nélkül viselje el a tartószerkezet és/vagy más vele érintkezõ anyag mozgásait. Olyan tetõk esetén, amelyekrõl csak mérsékelt igénybevétel adódik át, PLASZTOMER alapanyagú, más tetõkön azonban ELASZTOMER alapanyagú szigetelõlemezek használata célszerû. Mind a két esetben a nagy teljesítményû szigetelõlemezek alkalmazandók, amelyek látható felületei palazúzalékkal borított, ami a tûz esetén is nagyobb fokú védelmet biztosít. Kavicsterítéssel biztosított szigetelések kivételével a lemezeket teljes felületükön kell lerögzíteni. Egyes hõszigetelõ lapok anyaga a lángszóróval történõ hegesztést nem teszi lehetõvé és ilyenkor a szigetelõlemezeket kb. 1,2 kg/m2 mennyiségben felhordott, forró, fúvatott bitumennel és arra terített üvegszövet réteggel kell leragasztani. Az alkalmazott fúvatott bitumen minõsége a tetõ lejtésétõl függõen választandó meg (pl. 5% lejtésig a lágyuláspont legyen 100 C fölött.) Az elsõ (esetleg egyetlen) lemezréteget a hõszigetelõ lapok illesztési hézagait átfedõen kell fektetni, az átfedéseket lángszóróval kell hegeszteni, a hosszanti élek mentén 8 cm és a lemezvégeken 12 cm szélességben. Teljes felületû hegesztés szükséges a peremek mentén és függõleges felületeken, a várható vízszint felett 20 cm magasságig.A második réteget teljes felületen kell hegeszteni, az átfedési felületekhez képest eltolt elrendezésben. 
 
Dilatáció és szerkezeti kapcsolódás:
 


 
 
 

                                                                       .