BEVEZETÉS
 
 

Az utóbbi idõkben Olaszországban is egyre nagyobb az érdeklõdés a tetõkertek felé. Két tényezõ fordította a mérnökök és a városrendezõk figyelmét e megoldás felé:
                                     - más európai országokban elért pozítiv eredmények
                                       /Németországban, Svájcban, Franciaországban, Hollandiában
                                       kiterjedten alkalmazzák ezt a módszert több, mint 20 éve,/
                                     - az  emberek  azon  természetes  igénye,  hogy  visszaszerezzék
                                       a teljesen beépített területeken  a zöldet és a kertet.
Túl a városi területek ökológiájának mikroklimájának  megjavításán, a helyesen megépített tetõkertek  mûszaki elõnyökkel szolgálnak, mivel az aljzat  felé  hõ- és  hangszigetelõ  tulajdonsággal rendelkeznek.
A “zöldtetõk” ökológiailag egyenértékû  rendszerének  megvalósítása nem könnyû feladat; mint más vízszige- telési rendszereknél mindenek elõtt az aljzat típusát és  a várható eredményt kell figyelembe venni. A zöldtetõk vízszigetelésénél a vízhatlanság követelményét különösen nagy biztonsággal kell teljesíteni. Ezért meg kell
határozni a rétegek sorrendjét és ki kell választani a legmegfelelõbb anyagokat, valamint biztosítani kell a legjobb kivitelezési minõséget. Ami a vízszigetelõ rendszert illeti, a vízhatlanság biztosításán kívül ellenállónak kell lennie  a talajmûvelésben használt vegyszerekkel,  penésszel,  statikus terhelésekkel,  valamint gyökérát- növéssel szemben. A NOVAGLASS® cég a probléma tanulmányozása után  ezeknek  a különleges igények- nek  a kielégítésére három ilyen lemezt fejlesztett ki:

                                         NOVABOND-200®, NOVAR F-PE®,     NOVAR-CH®

Ezen kívül megterveztek “alap” rendszereket a tetõkertek különféle körülmények közötti megvalósításához. Ezek a rendszerek biztosítják a vízhatlanságot és a funkcionális mûködést a növényzet alatt.
Az utóbbi években Magyarországon is egyre több  zöldtetõ szerkezetet terveztek.
A Novaglass® cég kiváló minõségû, kedvezõ árszintû vízszigetelõ lemezeket ajánl ezek szigetelésére.
 
 
 

                                                                            .